لیکوپنLycopene
لیکوپن به خانواده کاروتنوئیدها تعلق دارد. یک رنگدانه طبیعی است که مسئول رنگ قرمز در بسیاری از میوه ها به ویژه گوجه فرنگی، هندوانه، گریپ فروت و … می باشد.این ماده یک آنتی اکسیدان قوی است و از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند.استرس اکسیداتیو با برخی بیماری های مزمن مانند سرطان بویژه سرطان پروستات، دیابت، بیماری های قلبی و آلزایمر در ارتباط است.
تحقیقات نشان دادند که لیکوپن می تواند در کاهش LDL(کلسترول بد) و افزایش HDL (کلسترول خوب) مؤثر باشد. محققان نشان دادند که در طی یک دوره 10 ساله، خطر مرگ زودرس در افراد مبتلا به سندروم متابولیک که بالاترین سطح لیکوپن سرم را داشتند، تا 39% کمتر است. همچنین مطابق با نتایج حاصله از پژوهش ها، این ماده می تواند در پیشگیری از بزرگی خوش خیم پروستات که پیش ساز بالقوه سرطان پروستات است، نقش مثبتی داشته باشد.مطالعات نشان دادن که خواص آنتی اکسیدانی لیکوپن ممکن است به پیشگیری از آسیب های ناشی از اشعه فرابنفش خورشید بر پوست، آب مروارید، آلزایمر، تشنج و سلامت و استحکام استخوان ها نیز کمک نماید.
منیزیم Magnesium
منیزیم به عنوان کوفاکتور بیش از 300 سیستم آنزیمی در بدن عمل می کند. منیزیم در ساخت پروتئین، DNA، عملکرد عضلات و اعصاب، کنترل قند خون و تنظیم فشار خون نقش دارد. منیزیم می تواند به کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) مانند اضطراب، بی خوابی و … کمک کند.میزان نیاز روزانه در خانم ها 310تا320 میلی گرم و در آقایان 400تا420 میلی گرم برآورد شده است.
کروم Chromium
کروم یک عنصر طبیعی کمیاب است. این ماده معدنی با تقویت عمل انسولین می تواند در متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروتئین نقش داشته باشد، همچنین دارای اثرات آنتی اکسیدانی است. کروم می تواند عملکرد انسولین را تقویت کند و از این رو باعث کاهش سطوح قند خون شود.میزان نیاز روزانه بانوان بین 19 تا 50 سال 25 میکروگرم می باشد.
سلنیوم Selenium
سلنیوم یک ماده معدنی ضروری برای بدن است که در بسیاری از مواد غذایی و مکمل ها یافت می شود. این ماده معدنی همکار صدها آنزیم در بدن است که در فرآیند متابولیسم، ساخت هورمون های تیروئیدی، ساخت DNA و جلوگیری از آسیب اکسیداتیو و عفونت نقش دارند. میزان مورد نیاز روزانه سلنیوم در افراد بالای 14 سال 55 میکروگرم است.
روی Zinc
یک ماده معدنی ضروری است. این ماده معدنی در متابولیسم سلولی، عملکرد سیستم ایمنی، ساخت پروتئین، ترمیم زخم، ساخت DNA، تقسیم سلولی، رشد و نمو طبیعی جنین در دوران بارداری، کودکی و نوجوانی و حفظ احساس چشایی و بویایی نقش مهمی دارد، همچنین برای فعالیت صدها آنزیم لازم است. میزان نیاز روزانه به این ماده معدنی در مردان 11 میلی گرم و در زنان 8 میلی گرم می باشد.
مسCopper
مس یک ماده معدنی ضروری برای زنده ماندن است.این ماده معدنی در تمام بافت های بدن یافت می شود و نقش مهمی در درست کردن گلبول های قرمز و حفظ سلول های عصبی و سیستم عصبی دارد.علاوه براین به بدن در تشکیل کلاژن و جذب آهن کمک می کند و در تولید انرژی نقش دارد.بیشتر مس موجود در بدن در کبد،مغز،قلب و کلیه ها یافت می شود.نیاز به مس در بزرگسالان روزانه 900 میکروگرم باشد.
منگنز Manganese
منگنز یک عنصر کمیاب و یک ماده معدنی ضروری برای بدن است که در بدن انسان به مقدار بسیار کمی وجود دارد و بیشتر آن در استخوان ها ،کبد،کلیه ها وپانکراس یافت می شود.منگنز نقش مهمی در سوخت و ساز بدن و رشد استخوان ها دارد و از بروز بسیاری از سرطان ها پیشگیری می نماید.
منگنز نقش مهمی در شکل گیری استخوان ها بافت های همبند از قبیل تاندون ها ،غضروف ها،ناخن ها و غیره ایفا می نماید و عدم توازن میزان آن در بدن سبب بروز مشکلاتی از قبیل پوکی استخوان ها ،ضعف تاندون ها و سائیدگی مفاصل می گردد .منگنز برای فعالیت غدد تیروئید و آدرنال (فوق کلیوی) و تولید هورمون های مختلف مورد نیاز است.میزان نیاز روزانه منگنز در مردان 3/2 میلی گرم و در زنان 8/1 میلی گرم می باشد.
ید Iodine
ید یک عنصر کمیاب است. این ماده معدنی یکی از اجزای اساسی هورمون های تیروئیدی که شامل تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) می باشد ،که بسیاری از فعالیت های بیوشیمیایی مانند ساخت پروتئین و فعالیت آنزیمی را تنظیم می کند و در فرآیندهای سوخت و ساز بدن نقش تعیین کننده دارد.میزان نیاز روزانه هر فرد به ید 150 میکروگرم می باشد.
آهن Iron
آهن یک ماده معدنی ضروری است که مهم ترین نقش آن شرکت در ساختار هموگلوبین گلبول های قرمز خون است.در واقع هموگلوبین ، پروتئینی حاوی آهن است که در ساختار گلبول های قرمز خون حضور دارد و اکسیژن را از ریه ها به اندام ها و بافت های مختلف بدن میرساند.
وجود این ماده معدنی در روند طبیعی رشد بدن، تولید انرژی، تکامل عصبی، عملکرد سلولی و ساخت برخی هورمون ها ضروری است. میزان دوز مورد نیاز آهن در مراحل مختلف زندگی متفاوت می باشد.این مقدار در مردان بالغ 8 میلی گرم و در زنان بالغ تا 50 سالگی 18 میلی گرم و برای زنان بالاتر از 50 سال 8 میلی گرم است.
مولیبدنوم Molybdenum
مولیبدن یک عنصر کمیاب ضروری است. مولیبدن یکی از اجزای سازنده مولیبدوپترین است. مولیبدوپترین برای عملکرد چهار آنزیم در بدن مورد نیاز است. آنزیم ها ی این ماده معدنی در پردازش اسید آمینه های گوگرد دار و مواد ژنتیکی مانند DNA، تجزیه داروها و مواد سمی نقش دارند.
بور Boron
بور، فعالیت بسیاری از آنزیم های متابولیک، متابولیسم مواد مغذی از جمله کلسیم، منیزیم و ویتامین D را تحت تاثیر قرار می دهد. شواهد بدست آمده از مطالعات حیوانی نشان می دهد که کمبود بور دو اندام عمده مغز و استخوان را تحت تاثیر قرار می دهد. بور ممکن است نقش شبه استروژنی روی استخوان داشته باشد. علاوه بر ترکیبات مذکور این محصول حاوی ترکیب نیکل به علت نقش در عملکرد آنزیم ها، وانادیوم به دلیل نقش در تقویت اثر انسولین، کلر، فسفر و پتاسیم نیز می باشد.
کلسیم Calcium
کلسیم فراوان ترین ماده معدنی بدن بوده و عنصر اصلی تشکیل دهنده استخوان است. در صورتی که مقدار مناسبی کلسیم از طریق رژیم غذایی دریافت نمی کنید استفاده از مکمل های کلسیم می تواند گزینه مناسبی برای جلوگیری از کمبود این ماده معدنی باشد.نیاز روزانه به کلسیم در افراد بزرگسال 1000 میلی گرم است.
وانادیوم Vanadium
یک ملح معدنی ضروری با خاصیت آنتی دیابتیک می باشد.وانادیوم حساسیت سلولها به انسولین را افزایش می دهد و به همین دلیل وانادیوم در تقویت اثر انسولین مؤثر است.میزان نیاز روزانه هر فرد به وانادیوم 15 میکروگرم می باشد. این محصول به دلیل وجود 18 میلی گرم از ترکیب آهن، بیشتر مناسب بانوان و آقایان ورزشکار یا افراد دچار کم خونی می باشد.